Ciorba rădăuțeană, cremoasă și cu gust de usturoi, a fost inventată în urmă 41 de ani. Astăzi, ea a ajuns în topul celor mai bune supe din lume, alături de celebrul ramen japonez și supa poloneză zurek.
Puțină lume știe, însă, că cea care a inventat celebrul preparat, Cornelia Dumitrescu, astăzi în vârstă de 77 de ani, s-a născut în Mihăileni, județul Botoșani.
„M-am născut în comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, la doi kilometri de graniţa cu Ucraina.
Părinţii mei erau ţărani, agricultori, însă mama era vestită în sat, fiind chemată la nunţi şi botezuri pentru că era pricepută în a ajuta şi organiza gospodinele care pregăteau mâncarea.
Ea a insistat să fac şcoala profesională de bucătari de la Rădăuţi. La 19 ani am început activitatea ca ajutor şi apoi bucătar, chiar bucătar-şef, în cadrul Oficiului Național de Turism, la restaurantul Nordic, cel mai mare restaurant din Rădăuţi, la acea vreme.
Maestru în arta culinară am ajuns parcurgând traseul de formare profesională, am lucrat o perioadă scurtă în Germania democrată şi în Grecia, în stagii de schimb de experiență, iar cursurile şi examenul pentru maestru bucătar şi bucătar-şef au fost la Posada şi Bucureşti.
Restaurantul Național reprezintă aproximativ jumătate din fostul spațiu al celui dinainte, Nordic, pe care l-am condus un timp, înainte și după 1989, împreună cu o colegă.
Din 1999 am pornit singură cu această afacere de familie, susținută de soț și de copii”, a mărturisit Cornelia Dumitrescu pentru newsbucovina.ro.
Rețeta a avut succes întâi printre membrii familiei, apoi printre clienții restaurantului în care lucra.
În timp au preluat-o și alți bucătari, iar acum a ajuns pe locul 12 în topul mondial al supelor.
„Eu sunt foarte bucuroasă că a ajuns în top. Nu m-am așteptat, drept să vă spun la așa ceva. Secretul ciorbei este: ingrediente de foarte bună calitate, plus de asta cantitățile pe care le punem în această ciorbă”, Cornelia Dumitrescu, creatoarea rețetei originale, pentru Știrile Pro Tv.
În restaurante rețeta este respectată cu strictețe.
„Este cea mai apreciată și cea mai vândută ciorbă. Are o savoare, un gust deosebit. De obicei la prânz vin cei mai mulți clienți, dar sunt clienți care servesc ciorba rădăuțeană și dimineața la 10. Mai mult, doamnele dacă mănâncă o ciorbă rădăuțeană se mai abțin de la felul doi”, spune Camelia Timofte, maestru în arta culinară.
Citește și Scăpaţi de balonare şi constipaţie!