Premierul Nicolae Ciucă a fost ales, duminică, 10 aprilie, preşedinte al PNL în cadrul Congresului extraordinar al partidului, care s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului.
Moţiunea cu care a candidat Nicolae Ciucă a obţinut 1.060 de voturi favorabile şi 60 anulate.
Nicolae Ciucă a fost singurul candidat la funcţia de preşedinte al PNL. Pentru a putea candida, el a avut nevoie de o derogarea, deoarece nu îndeplinea condiția de vechime în PNL, de cel puțin 5 ani!
Pe 3 aprilie 2022, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru. Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.
Candidat la președinție?
Noul preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că partidul va nominaliza candidatul la alegerile prezidenţiale.
„Nu eu îmi exprim această opinie. Candidatul la prezidenţiale din partea PNL va fi nominalizat de către Partidul Naţional Liberal”, a spus Ciucă, duminică, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă el va fi candidatul PNL la alegerile prezidenţiale.
Despre posibilitatea de a pierde funcţia de preşedinte al PNL în cazul în care nu va mai fi premier, el a precizat: „Nu are nicio legătură. (…) Vă referiţi la înţelegerea care a existat la constituirea coaliţiei atunci când se rotesc persoanele în funcţia de premier? În momentul de faţă nu cred că se pune problema şi nici nu vreau să mă gândesc la ceea ce se va întâmpla peste un an de zile pentru că avem foarte multă treabă de făcut acum. Românii aşteaptă de la noi să rezolvăm probleme care au o dinamică aparte şi îi afectează. (…) Am văzut termene pentru mandate în administraţie, în politică nu există termene”.
El a spus că funcţia de preşedinte al PNL nu este un privilegiu, ci o onoare şi o mare responsabilitate.
Acesta a afirmat că principalul obiectiv asumat ca preşedinte al PNL este acela de a reda unitatea partidului, de a asigura stabilitatea acestuia şi de a dezvolta România.
Zice că nu a plagiat!
Noul preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu a plagiat în teza de doctorat, însă a subliniat că are „onoarea şi demnitatea” să ia o decizie privind demisia de la şefia partidului şi a Guvernului, după ce instituţiile abilitate vor prezenta concluziile pe acest subiect.
„Mai întâi de toate, nu am plagiat. Mi-am terminat teza între anii 1998 – 2001. Am susţinut-o în anul 2003, pentru că în anul 2002 am fost în misiune în teatru de operaţii. În momentul de faţă, să lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect, după care voi lua o decizie. Sigur, am onoarea şi demnitatea să pot să iau o decizie în acest sens. (…) În acel moment, voi lua decizia exact cum v-am spus, în conformitate cu principiile mele de onoare şi demnitate”, a răspuns premierul.
Parchetul General a anunţat, pe 10 februarie, că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem, ca urmare a unei plângeri în care se reclamă faptul că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.
Jurnalista Emilia Şercan de la PressOne a publicat, pe 18 ianuarie, un articol în care susţinea că premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, ar fi plagiat în teza de doctorat cu titlul „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”.
Emilia Şercan susţinea că mai multe pagini din lucrarea premierului au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali şi fără să fi fost marcate cu ghilimele, aşa cum cer normele academice.
Citește și Sistemul pe care l-au creat se întoarce împotriva lor: Elena Udrea, 6 ani de închisoare!