Olandezul Maurice Mikkers a fotografiat sub microscop lacrimile vărsate de prietenii săi. Rezultatul a fost unui magnific.
„Adevărata frumuseţe a lacrimilor” – aşa şi-a botezat Mikker munca. „Ştiinţa ne explică faptul că fiecare lacrimă are propria sa compoziţie, cu o varietate de substanţe care plutesc într-o baie de apă sărată. Dar, trecând peste această definiţie, cu cea seamănă în realitate lacrimile noastre?”, s-a întrebat forograful olandez.
Mikker a cules cu o micro-pipetă lacrimi ale prietenilor săi, pe care i-a invitat să taie ceapă, să muşte dintr-un ardei extrem de iute sau să plângă de bucurie ori tristeţe. Lacrimile culese au fost plasate pe lamele microscopului, cristalizându-se în timp. În faza finală a experimentului, aceste lacrimi au fost pozate sub microscop. Rezultatul a fost cel puţin fascinant.
Ştiam până acum că lacrimile sunt compuse în principal din apă, clorură de sodiu (de unde şi gustul sărat), lipide sau enzime. Compoziţia lor este influenţată, însă, de emoţii, pentru că, după cum a constatat Mikkers, lacrimile vărsate într-o situaţie de bucurie sau de stres sunt mult mai bogate în proteine decât cele declanşate de o iritaţie oculară!
Sursa foto: https://medium.com/micrograph-stories