Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia înspăimântătoare conform căreia plasticul a ajuns inclusiv în fructele și legumele pe care le mâncăm.
Deoarece am aruncat la întâmplare în natură tot soiul de ambalaje, odată descompuse acestea au ajuns în pământ și în apă.
După ce au testat în laborator mai multe alimente, cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că mâncarea noastră are în compoziție particule foarte fine de plastic.
Pet-urile, de exemplu aruncate în natură, se descompun, se infiltrează în sol și apoi în pânza freatică.
Plantele pe care le mâncăm cresc în acest pământ și se hrănesc cu tot ce găsesc în el, adică inclusiv plastic.
Printre cele mai predispuse produse alimentare la particulele micro și nano de plastic sunt lichidele.
Apa, de exemplu, laptele, sucurile și orice băutură în general.
Și asta pentru că transferul de particule se face mult mai ușor în mediu lichid.
Există riscuri foarte mari să găsim particule fine de plastic în carnea de pește, dar și în fructe și legume.
Din apă, particulele de plastic ajung direct în pulpa fructelor și legumelor.
Potrivit specialiştilor, merele și morcovii sunt printre cele mai contaminate.
Dar, și carnea poate să conţină plastic.
O parte dintre aceste particule ajung în alimente și prin intermediul ambalajelor, însă acest lucru este tot mai bine controlat.
Legea obligă producătorii să testeze în prealabil fiecare ambalaj în condiții stricte de temperatură și mediu.
Conform studiilor recente din apă și mâncare, ingerăm săptămânal echivalentul, în plastic, al unui card de credit.
Absorbite de organism, aceste particule produc modificări ale metabolismului similare cu cele induse de cancer.
Citește și Și-au uitat nou-născutul în taxi…