Piramida lui Keops, una dintre cele 7 minuni ale lumii Antice, construită în urmă cu 4.500 de ani, în Egipt, ar putea ascunde două cavităţi necunoscute, a anunţat echipa care se ocupă de proiectul ştiinţific „ScanPyramids”.
Săptămâna trecută, ministrul egiptean al Antichităţilor a evocat prudent posibilitatea existenţei a două „ anomalii”, precizând că sunt necesare „alte teste pentru a defini funcţia, natura şi mărimea acestor anomalii” detectate în piramida faraonului Keops.
Proiectul „ScanPyramids”, lansat în octombrie 2015, a recurs la mai multe tehnici (termografia în infraroşu, radiografia cu muoni şi reconstrucţia 3D) în încercarea de a scoate la suprafaţă prezenţa unor structuri necunoscute până acum în monumentele antice. Misiunea, care reuneşte oameni de ştiinţă din Egipt, Franţa, Canada şi Japonia, a efectuat „o campanie de muzeografie” în Marea Piramidă din Gizeh.
Citeşte şi „5 lucruri pe care nu le ştiaţi despre Marele Zid Chinezesc”
„Echipa ScanPyramids poate confirma prezenţa unei cavităţi necunoscute în zona de nord-est a piramidei, la o înălţime de 105 metri deasupra solului”, conform unui comunicat remis de oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect. „Putem confirma existenţa unei cavităţi ascunse în spatele peretelui de Nord, care ne permite să credem că există unul sau mai multe coridoare suprapuse care se scufundă în inima Marii Piramide. Forma precisă, mărimea şi poziţia exactă a acestei structuri trebuie cercetate în continuare”, se ai afirma în comunicat.
Muonii sunt un fel de electroni grei care pot traversa foarte uşor roci de grosimi foarte mari. „Detectoarele, plasate în locuri atent selecţionate (de exemplu în interiorul piramidei, sub o posibilă cameră încă nedetectată), permit, prin acumularea în timp a particulelor, să discearnă zonele goale de cele dense”, spun specialiştii.