Teama de îmbolnăvire şi de a nu ajunge la spital îi determină pe mulţi să ia medicamente fără să consulte medicul și fără să se intereseze de proveniența lor.
Un fenomen care ia amploare este acela al comercializării de medicamente antivirale aduse din ţările situate la est de România.
În judeţul Suceava Direcţia locală de Sănătate Publică s-a autosesizat în această privinţă.
DSP Suceava a sesizat Agenţia Naţională a Medicamentului pentru a lua eventuale măsuri sau a planifica acţiuni de verificare, conform domeniului de activitate privind autorizarea medicamentelor de uz uman şi controlul acestora. Având în vedere că aceste medicamente au ajuns ilegal în România, DSP solicită intensificarea vigilenţei la punctele de trecere a frontierei.
Pe lângă aspectele legate de lipsa avizelor de comercializare în România şi a vânzării în pieţe, se ridică şi problema riscului direct asupra sănătăţii celor care le consumă, atât din cauza efectelor adverse ale medicamentelor antivirale care se administrează sub supraveghere medicală, cât şi din cauza probabilităţii mari de comercializare a unor produse contrafăcute.
Aşadar, recomandarea către populaţie este ca, în cazul în care există suspiciunea de îmbolnăvire, indiferent de diagnostic, să se adreseze de urgenţă medicului de familie sau unităţilor spitaliceşti în caz de urgenţă şi să evite tratamentul cu medicamente recomandate de persoane neautorizate.
Citește și Avem o nouă mutaţie a virusului SARS-CoV-2?