În urmă cu două zile, la Auditorium Santa Apollonia din Florența, s-a desfășurat prima ediție internațională a „Premiului 5 Stele de Aur în Bucătărie”, organizată de Asociația Bucătarilor Italieni (AIC), sub patronajul Regiunii Toscana.
Printre câștigători, alături de bucătari cu stele Michelin se numără și Dorina Burlacu, chef de origine română,
La eveniment au fost invitați 400 de reprezentanți ai categoriei, printre care peste treizeci de chef cu premii internaționale, bucătari profesioniști, junior chefi, influnceri și food bloggeri.
Potrivit organizatorilor, „trofeul este acordat bucătarilor și chefilor care se remarcă, în fiecare an, prin contribuția lor deosebită la răspândirea gastronomiei de calitate în întreaga lume. Râvnitul premiu este o sursă de mândrie pentru întreaga categorie și are o valoare enormă pe scena italiană și mondială”.
Pentru a participa la prima ediția a Premiului internațional, bucătarii, pe lângă respectarea cerințelor generale impuse de regulament, au trimis o rețetă proprie, care îi reprezintă. Rețeta cu care a participat Chef Burlacu se intitulează „Grădina fermecată” și este dedicată pastelor, interpretată într-o variantă inovatoare și respectând principiile unei alimentații sănătoase: medalioane de paste umplute cu ricotta, șuncă fiartă, sparanghel și Parmigiano Reggiano maturat 60 de luni.
Dorina Burlacu, originară din Brusturoasa, județul Bacău, locuiește și lucrează la Reggio Emilia, orașul ei de adopție de 30 de ani. Este bucătar cu un Master în Nutriție Culinară, un promotor al alimentației sănătoase, dar cu gust.
După o pregătire care a cuprins cursuri cu mari maeștri, precum Gualtiero Marchesi, Massimo Bottura, Gaetano Trovato, s-a specializat în realizarea de paste cu indicator glicemic scăzut, potrivite pentru alimentația persoanelor cu diferite patologii. Rețeta sa de Erbazzone, de exemplu, o plăcintă umplută specifică orașului Reggio Emilia, a fost certificată conform Academiei de Nutriție Culinară Cucina Evolution din Bologna, care utilizează standarde ale Ministerului Sănătății din Italia.
Chef Dorina Burlacu a fost invitată să participe, timp de trei ani consecutiv, la „Săptămâna Bucătăriei Italiene de la Paris”. Este foarte activă ca profesor la cursuri profesionale regionale, transmițând noilor generații filosofia sa gastronomică, inclusiv prin intermediul rețelelor sociale, cu o viziune bazată pe economisirea energiei, punerea în valoare a teritoriului prin consumul de produse locale și lupta împotriva risipei.
Colaborează cu câțiva din cei mai importanți producători de alimente de excelență din Emilia Romagna (prosciutto, Parmigiano Reggiano etc), pentru care creează rețete inovatoare.
Se numără printre cei 30 de semifinaliști ai Concursului național TV „Cel mai bun Bucătar din Italia”, ediția a II-a – 2022.
Citește și Accident groaznic: Un mort și un rănit!