Un binecunoscut proverb românesc spune că „Ochii sunt oglinda sufletului”. Adevărat sau nu, un lucru este sigur: ei sunt cel mai bun indicator al problemelor de sănătate.
Medicii sunt de părere că afecțiunile sistemice, de la diabetul zaharat la bolile cardiovasculare, se pot vedea în ochi sau în zona ochilor cu mult înainte ca simptomele să apară.
Semne pe care le putem remarca fără ajutorul medicului:
Ochii roșii. Ochiul are un înveliș transparent, numit conjuntivă, care este hrănit de numeroase vase de sânge.
Dacă unul din acestea se sparge, sângele poate inunda albul ochiului (sclera).
O hemoragie subconjunctivală poate fi cauzată de o lovitură în ochi, dar în majoritatea cazurilor nu are cauze evidente.
În unele situații, aceasta poate semnala o hipertensiune arterială severă sau o afecțiune hematologică.
Ochii „bulbucați” (exoftalmici). Deși aceasta poate fi o trăsătura de familie, în unele cazuri poate indica o afecțiune tiroidiană.
Pleoapele căzute. Această stare, care în termeni medicali are denumirea de ptoză, poate fi un simplu semn al îmbătrânirii.
Totuși, sunt cazuri în care semnalează prezența unei tumori cerebrale sau a unei afecțiuni neuromusculare, numită miastenia gravis.
Aceasta se manifestă prin slăbirea musculaturii.
Anormalități ale pupilei. Pupilele oamenilor sănătoși sunt de obicei, dar nu întotdeauna, simetrice și se micșorează la lumină.
Uneori, una din pupile este mai mare decât cealaltă, sau se micșorează mai putin, sau mai încet atunci când e expusă la o sursă de lumină.
Aceste situații pot indica prezența unor afecțiuni precum accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, sifilisul, anevrismul cerebral sau prezența unei tumori cerebrale sau la nivelul nervului optic.
Inele brun-roșcate pe cornee. O boala ereditară rară, boala Wilson, poate cauza acumularea de cupru la nivelul anumitor organe, inclusiv la nivelul ficatului și creierului.
Acestea se pot acumula și pe suprafața corneei și sunt inofensive, însă, netratată, boala Wilson poate fi fatală.
Îngroșarea pleoapei. În unele cazuri, foarte rare, îngroșarea sau deformarea pleoapei este un semn de neurofibromatoză, o boală ereditară caracterizată de prezența unor tumori, care pot apărea la nivelul oricărui organ, inclusiv pe nervii oculari.
Ochii galbeni. Bolile ficatului, inclusiv hepatita și ciroza, pot da ochilor o nuanță galbenă. Culoarea este cauzată de acumularea de bilirubină.
Citește și Ce a simțit o tânără care a stat două zile fără telefon!