Luni, 3 iulie 2023, 30 de primari din Polonia, Italia, Spania și Grecia și 24 de primari din România vor veni în stațiunea Slănic-Moldova pentru a discuta și împărtăși modele de bune practici în cadrul proiectului „Active EUCitizens: Think Global, Act local”, un proiect pilot care reunește municipalități și organizații umbrelă din cinci țări ale Uniunii Europene.
Acest proiect este inițiat de Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR), care a obținut finanțarea necesară din fonduri europene și care a invitat la Slănic-Moldova partenerii din celelalte patru țări.
Întâlnirea de la Slănic-Moldova, cea de a cincea etapă a proiectului, se va desfășura în perioada 3-6 iulie și își va propune să promoveze valorile europene, astfel încât să se poată crește gradul de implicare al cetățenilor, al societăților asociative în comunitate.
„Proiectul își propune să crească interacțiunea directă dintre cetățeni și autoritățile locale, să îmbunătățească procesul de consultare, pentru a consolida sentimentul de apartenență la familia europeană.
Sperăm, de asemenea, ca aceste interacțiuni cu administrațiile din celelalte țări prezente la Slănic-Moldova să îmbunătățească foarte mult comunicarea dintre noi, astfel încât să putem replica în activitățile noastre modelele de bune practici”, a declarat dl Gheorghe Baciu, primarul stațiunii Slănic-Moldova și președintele ANSBBR.
La rândul său, Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România își dorește ca prin intermediul acestor întâlniri să afle cum se desfășoară turismul balnear în celelalte țări, cum are grijă statul de dezvoltarea turismului sau de îmbunătățirea stării de sănătate a populației.
„Noi suntem acum în cea de a cincea etapă a proiectului, ceea ce însemnă că întâlnirile din celelalte țări au avut deja loc, iar la Slănic-Moldova va avea loc prima întâlnire din România.
Pentru noi, ca stațiune, dar și pentru primăriile care fac parte din ANSBBR, aceste întâlniri reprezintă un prilej extraordinar de promovare a turismului, a frumuseților și a resurselor pe care țara noastră le are și pe care le putem exploata în folosul omului”, a mai spus dl Gheorghe Baciu.
Proiectul este finanțat de Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură prin programul de finanțare „Citizens, Equality, Rights and Values Programme” și are un buget de 166.500 euro, din care ANSBBR primește 60.790 euro. Proiectul se va finaliza pe 31 decembrie 2023.
„Finalizarea acestui proiect va fi urmată de depunerea unui alt proiect care să vizeze dezvoltarea energiei verzi.
Avem în vedere utilizarea energiei nepoluante, deoarece majoritatea stațiunilor balneare sunt înconjurate de arii protejate și au un mediu sănătos, pe care trebuie să-l protejăm în continuare.
Urmărim, în egală măsură, și reducerea costurilor de funcționare a stațiunilor, deoarece întreținerea spațiilor verzi sau a iluminatului necesită cheltuieli foarte mari”, a încheiat primarul stațiunii Slănic-Moldova.
Stațiunea Slănic-Moldova pregătește, de asemenea, și un proiect de cercetare, care se va derula în mai multe țări și care va permite, în final, valorificarea cât mai bună a resurselor naturale: apele minerale, nămolul sau apa sărată.
Menționăm că Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR) care reunește peste 33 de primării din România.
Citește și Cinci zodii vor câștiga foarte mulți bani anul acesta
Si despre ursii care umbla nestingheriti ziua în amiaza mare pe strazi încât oamenilor le e frica sa iasa sa își cumpere o paine nu vorbeste domnul primar????. Domnul primar vrea sa faca Slanicul oras European … un oras european cu munti de gunoaie prin clădirile abandonate, malurile râului Slanic se surpa, izvoarele …cică mândria orașului.. mai au un pic și cad, iar ca să avem tabloul perfect un primar care baga mizeria sub covor ca o menajera leneșă….a si sa nu uitam …..ursii..noii locuitori a unui „oraș european” unde s-au strâns peste 54 de primari europeni . Nu au fost încă mâncați?? Sau s-a facut circul cu călusarii și muzica tare sa bubuie sa nu coboare flamanzii din pădure…..hai ca e buna asta. Sa întrați pe FB și sa vedeți acolo musafiri necuvantati care se plimba pe străzile pustii ale Slanicului . E de plâns…nu de lăudat.