Ziarul de Iaşi, Adevărul şi dentologia!

Ziarul de Iaşi, Adevărul şi dentologia!

Ieri, pentru câteva minute, am avut senzaţia că sunt în 2015. Am zis că e musai să consult un specialist, doar că, după ce au trecut minutele respective, am priceput că alţii sunt cei care trebuie să se caute, vorba poporului. Dar, să vă explic de la ce m-am luat.

Ieri după-amiază (pentru cei care au probleme cu noţiunea timpului, luni – 19 septembrie – 2016) am citit pe net, chiar pe mai multe site-uri, un text care se intitula „Legăturile suspecte ale şefului Poliţiei Iaşi cu baronul Nichita”, scris de un anume Ionuţ Benea şi publicat iniţial în Adevărul (19 septembrie 2016, ora 15:03). Recunosc, am citit textul şi apoi l-am recitit. Îmi aduceam aminte că parcă mai citisem aceleaşi lucruri cu altă ocazie… Ca să nu cad totuşi în păcatul nebuniei m-am apucat să caut pe Google şi, surpriză, am descoperit că nu sunt nebun. Acelaşi text apăruse, acum să vă ţineţi, exact în luna noiembrie a anului 2015 (!!!!) în două ziare, în aceeaşi zi: Ziarul de Iaşi şi Adevărul. Semnatarul celor două articole aproape identice? Nimeni altul decât Ionuţ Benea!!!

Ziarul de Iaşi – 9.11.2015 (ora 14.38) – „EXCLUSIV: Chestorul de Poliţie Ioan Scripniciuc – legături suspecte cu lideri politici”.

Adevărul – 9.11.2015 (ora 15.15) – „Şeful Poliţiei Iaşi îl informa pe baronul Nichita despre dosarele penale de pe rol. Fiul comandantului, angajat la Primărie”.

Cele două texte semnate de Ionuţ Benea sunt aproape identice. Fotografiile sunt identice. Printre lucrurile care diferă există însă şi unul care efectiv te face să te întrebi dacă lumea asta în care trăim este normală! În articolul din Ziarul de Iaşi apare fragmentul: Fiul acestuia, tânărul Paul Scripniciuc, a primit un loc de muncă în cadrul municipalităţii chiar în perioada în care Gheorghe Nichita conducea cu mână de fier Primăria. Informaţia a fost confirmată pentru Ziarul de Iaşi de Ioan Scripniciuc, care ne-a precizat că Paul (23 de ani), este şi în prezent angajat la Primăria Iaşi. Paul Scripniciuc şi-a depus prima declaraţie de avere anul acesta, în document nefiind trecute venituri primite de la municipalitate, pentru anul 2014. Coroborând aceste informaţii, reiese că, cel mai probabil”. În ziarul Adevărul apare cam acelaşi fragment, cu unele mici modificări: „Fiul acestuia, tânărul Paul Scripniciuc, a primit un loc de muncă în cadrul municipalităţii chiar în perioada în care Gheorghe Nichita conducea cu mână de fier Primăria. Informaţia a fost confirmată pentru „Adevărul“ de Ioan Scripniciuc, care ne-a precizat că Paul (23 de ani), este şi în prezent angajat la Primăria Iaşi. Paul Scripniciuc şi-a depus prima declaraţie de avere anul acesta, în document nefiind trecute venituri primite de la municipalitate, pentru anul 2014”.

1. Acelaşi autor vorbeşte cu acelaşi om (Scripniciuc) şi scrie în două ziare diferite, o dată că a confirmat pentru Ziarul de Iaşi şi o dată că a confirmat pentru Adevărul! Ei, ce ziceţi? Mare ziarist, nu-i aşa?

Şi ca să continuăm isprăvile ziaristului Benea, mai spunem că, în ciuda faptului că ambele texte sunt semnate de el, în Ziarul de Iaşi se mai trece în titlul şi EXCLUSIV. Ce-i drept, în „liderul presei ieşene” textul a apărut cu vreo 37 de minute mai repede!!!

Tot ca o diferenţă, în Ziarul de Iaşi apare „Reacţia chestorului”, în timp ce în Adevărul apare „Reacţia lui Scripniciuc”. Mare diferenţă… cam la fel de mare ca şi caracterul autorului am zice noi dacă am vrea să fim răi, dar nu vrem!

2. Ziarul de Iaşi se autointitulează „liderul presei ieşene”, în timp ce Adevărul are un cod deontologic şi de conduită în care se spune: „Nu plagiem. Dacă cineva a publicat o informaţie interesantă, vom putea şi noi să facem rost de ea sau, dacă acest lucru este imposibil, îi vom cita”. Este adevărat că nu am văzut nicăieri să se scrie ce se întâmplă cu ziaristul care dă acelaşi text în două ziare diferite, dar nu mai contează. Ce nu face omul pentru un click?!

În mare, aşa au stat lucrurile în 2015. Luni, 19 septembrie 2016, în acelaşi ziar Adevărul apare textul Legăturile suspecte ale şefului Poliţiei Iaşi cu baronul Nichita”, scris de acelaşi Ionuţ Benea! Textul, ceva mai scurt, dar cu exact aceeaşi poză din 2015, reia fragmente din ceea ce Benea scrisese în noiembrie anul trecut! Nu există nicio informaţie în plus faţă de noiembrie 2015. Nici măcar una!

3. Întrebare: de ce Ionuţ Benea a reluat textul respectiv, fără să aducă vreo completare, la aproape un an de la publicare? Să aibă oare legătură cu precizarea publicată de Gheorghe Nichita pe pagina sa de Facebook, în care face referire la eroarea „ziaristului” de la Ziarul de Iaşi care l-a băgat total eronat pe fostul primar în scandalul cu avocatul Ionel Gafon?

4. Întrebare pentru Toni Hriţac: nu mai există ziarişti în Iaşi de aţi ajuns în stadiul în care să acceptaţi ca Ionuţ Benea să scrie şi pentru Ziarul de Iaşi şi pentru Adevărul aceleaşi texte? Aşa arată un „lider al presei locale”, domnule Hriţac?

5. Întrebare pentru cei de la Adevărul: ce înseamnă „jurnalistul este dator să respecte viaţa privată a unei persoane”? Reluarea după un an a unui text doar aşa… de amorul artei?

6. Ceea ce a făcut Ionuţ Benea se cheamă deontologie?

7. Şi ultima întrebare: Ionuţ Benea face toate aceste lucruri cu de la sine putere?

Sursa pozelor: adevarul.ro,zdi.ro (print screen).

zdi1

adevarul2

adevarul1

Postaţi un comentariu

Adresa dvs de mail nu va fi afişată.