Votarea în Consiliul Local a creditului de 15 milioane de euro pe care municipalitatea ieşeană îl va lua de la BERD pentru cumpărarea unor autobuze noi a încins spiritele pe malul Bahlului.
În timp ce PNL insistă că autobuze noi se pot lua pe fonduri europene (dând exemplu oraşul Cracovia în acest sens), PSD+ALDE (într-un cuvânt PSD) spune că acest lucru nu se poate şi că soluţia este creditul, venind cu exemple din România (Timişoara, Braşov…).
PNL, prin vocea preşedintelui Marius Bodea, declară următoarele: „Îndatorarea Iaşului cu 15 milioane euro şi amanetarea viitorului oraşului pentru achiziţia de autobuze este o absurditate, în condiţiile în care UE pune la dispoziţia oraşelor fonduri pentru modernizarea transportului public.
Mihai Chirica anunţa anterior că cel mai devreme în luna martie vor putea fi analizate discuţiile cu BERD. Proiectul european poate fi depus în luna decembrie a acestui an“.
PSD, la rândul său, vine cu argumente mai mult sau mai puţin viabile.
„Voinţa CL a fost majoritară. Nu am auzit de un astfel de referendum pentru modernizarea transportului public în Timişoara, Braşov, Oradea sau în alte oraşe care au luat acelaşi tip de împrumut.
Dacă am merge pe logica liberalilor, ar trebui să facem referendum pentru banii cheltuiţi la aeroport, ceea ce este absurd: ambele investiţii sunt necesare şi imediate. Liberalii să-şi facă referendum la ei în partid, să vadă câţi sunt de acord cu actuala conducere a lor“, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu.
Un alt pesedist (de fapt, el este la ALDE, dar ţinând cont de faptul că Mihai Chirica decide în locul său poate fi considerat ca făcând parte din PSD) are, la rândul său, o replică la cererea liberalilor.
„Sigur, toată lumea îşi doreşte să folosim la maximum fondurile europene. Modul acesta, prin referendum, propus de PNL, nu este decât un element populist înainte de campania electorală din noiembrie“, a spus Radu Botez, viceprimar din partea ADLE (teoretic), în Ziarul de Iaşi.
Părerea ultimilor doi este întărită de primarul Mihai Chirica.
„Iniţiativa consilierilor liberali, în frunte cu noul lor şef numit de la Bucureşti, precum şi a celui independent (este vorba despre independentul Andrei Postolache) este un demers pur politicianist (….)
Funcţionarea tuturor mecanismelor democratice este o necesitate de necontestat, însă organizarea unui referendum pe un proiect deja adoptat de Consiliul Local nu ar face decât să întârzie modernizarea transportului public, afectând negativ şi viitoarele negocieri cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
În aceste condiţii, constat că liberalii dau dovadă de inconştienţă, îngreunând modernizarea transportului public, dar şi de ipocrizie, pretinzând că am avea nevoie de un referendum cu privire la proiect asupra căruia suntem cu toţii de acord (…).
În fine, mi se pare lipsit de demnitate şi de fair-play ca această iniţiativă să fie lansată tocmai în perioada în care sunt într-un scurt concediu de odihnă: când au demnitate, până şi adversarii politici se înfruntă direct, faţă în faţă, iar nu de la distanţă, când cineva lipseşte temporar de la masa dezbaterii”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Acestea au fost declaraţiile, însă noi ne permitem să venim cu câteva completări:
1. Să le fie ruşine liberalilor că nu au aşteptat ca Mihai Chirica să se întoarcă din concediu…
Ei nu ştiu că timpul se opreşte în loc atunci când Chirica nu este în Iaşi?
Citeşte şi „Sfântul Chirica, amanta şi canapeaua”
2. Credem, totuşi, că PNL ar putea să demonstreze, public, care sunt paşii pe care Primăria Iaşi ar trebui să-i facă pentru a accesa fonduri europene pentru cumpărarea de autobuze noi.
3. În campania electorală, Mihai Chirica a declarat că va deschide Primăria Iaşi şi că-i va consulta pe ieşeni în toate deciziile pe care le va lua pentru municipalitate. Când i-a consultat pe ieşeni în privinţa creditului?
4. De ce-i sperie pe cei 3 crai de la răsărit (Chirica, Botez, Harabagiu) ideea unui referendum? Dacă ieşeni vor transport civilizat şi cred că un credit de 15 milioane de euro este bun, vor ieşi la vot! Nu credeţi?
5. Toată această frică de fondurile europene are cumva legătură cu faptul că banii veniţi de la UE trebuie cheltuiţi cu foarte mare atenţie?
Oare cei 3 crai ştiu că există riscul să le scape picioruşul în butoiul cu miere şi le este teamă de controalele drastice privind cheltuirea banilor europeni?
Cine este specimenul care bagă strâmbe între Maricel Popa şi Cristi Stanciu
6. Noi zicem, domnule primar Chirica, să acceptaţi acest referendum, chiar să-l organizaţi repede, democratic, pentru a nu se spune despre dumnevoastră că vă comportaţi ca un comunist.
Este cea mai bună modalitate de a arăta că sunteţi un tehnocrat get-beget şi nu un pesedist comunist!