Nanoparticulele sunt peste tot, de la mașini la creme solare, trecând prin unele produse de machiaj sau chiar în alimente. Exact prezența lor în alimente i-a interesat pe cei de la „60 millions de consommateurs”.
Nanoparticulele sunt materiale al căror diametru este mai mic de 100 de nanometri.
Pentru a le produce, trebuie reduse la dimensiuni nanometrice o serie de materiale cum ar fi argintul, siliciul sau oxidul de titan. La această scară, materialele prezintă noi proprietăți interesante pentru industrie.
În alimentație, nanoparticulele pot acționa asupra culorii, gustului, mirosului, fluidității sau texturii unui produs.
Din păcate, însă, se cunosc foarte puține despre efectul acestora asupra sănătății. Din cauza mărimii lor foarte mici, nanoparticulele pot sparge barierele de protecție ale organismului uman.
Un studiu publicat în martie 2017 ne-a alertat în privința pericolelor potențiale ale colorantului E171.
În analiza lor, cei de la „60 millions de consommateurs” s-au îndreptat asupra colorantului E171, asupra dioxidului de titan și asuprra prezenței acestuia sub formă de nanoparticule.
Au fost analizate 18 produse cu zahăr, prăjituri, dulciuri, bomboane, deserturi cu înghețată care conțineau E171 și s-a măsurat cantitatea de nanoparticule din acest colorant.
De ce nanoparticulele din acest colorant? Pentru că în martie 2017, cercetărorii de la INRA au inoculat unor șoareci, timp de 100 de zile, E171 cu un conținut de 40-45% de nanoparticule, o cantitate similară cu cea pe care oamenii ar putea-o mânca atunci când consumă produsele amintite mai sus.
Rezultatul experimentului a fost că, la sfârșit, 40% dintre șoareci prezentau leziuni pre-canceroase la nivelul colonului.
Este greu de spus dacă efectele ar fi aceleași și în cazul omului, dar multe alte studii sunt în curs de realizare acum, suspiciunile privind acest colorant crescând de la o zi la alta.
În studiul realizat de cei de la „60 de milioane de consumatori” s-a arătat că niciunul dintre cele 18 produse analizate nu menționa prezența nanoparticulelor, în condițiile în care toate conțineau un procent de peste 10% din aceste particule în cantitatea totală de E171.
Peste acest prag, Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor recomandă menționarea procentului pe etichetă.
În deserturile cu înghețată și în bomboane nanoparticulele au fost găsite în cantitățile cele mai mari.
În mod special, produsul „Sweet vanilla and red fruits” al celor de la Monoprix Gourmet avea 100% nanoparticule în cantitatea totală de E171.
„Choco-mix Oreo” a celor de la Milka nu a depășit 10%, în schimb bomboanele M&M’s au trecut de 20%.
La această oră, din păcate, nu există o doză zilnică admisă pentru nanoparticulele existente în aditivii alimentari!
Citește și Cine a inventat, de fapt, ciorba rădăuțeană