Primele fotografii HD ale unui apus de Soare pe Marte, în splendoarea sa … albastră, au fost realizate de instrumentul Mastcam al roverului Curiosity, în ziua 956 a misiunii acestui rover (15 aprilie).
Roverul Curiosity, care a asolizat pe Marte la 6 august 2012, transmite spre Pământ la sfârşitul fiecărei zile marţiene („sol” – cu durata de 24 de ore şi 39 de minute) datele pe care le-a adunat în cursul respectivei zile.
Printre aceste date se numără şi fotografiile de înaltă rezoluţie realizate cu ajutorul camerei Mastcam.
După numeroase fotografii cu rocile şi formele de relief marţiene, Curiosity a transmis în premieră şi imagini cu apusul de Soare pe Marte.
Apusul de Soare pe Marte arată cu totul diferit de cele terestre, dominante fiind tonurile reci de albastru din cauza influenţei atmosferei rarefiate a acestei planete şi a particulelor de praf aflate în suspensie în atmosferă.
Fotografiile primului Apus de Soare observat vreodată pe Marte au fost realizate între două furtuni de praf, în timp ce în atmosferă erau încă foarte multe particule, fapt care le permite oamenilor de ştiinţă să analizeze distribuţia pe verticală a prafului în atmosfera Planetei Roşii.
Restul cerului (marţian) este în tonuri de galben spre portocaliu, exact invers faţă de apusurile de Soare văzute de pe Pământ unde restul cerului este albastru, în timp ce Soarele străluceşte galben-roşiatic în timp ce coboară sub linia orizontului.
Acesta este primul apus de Soare pe Marte surprins de camera de înaltă rezoluţie a roverului Curiosity, însă nu este primul apus de Soare pe Marte pe care l-am văzut vreodată.
În 2010 NASA a publicat un clip video cu un apus de Soare pe Marte realizat pe baza imaginilor obţinute de camera foto panoramică a roverului Opportunity.