Cel mai important coridor rutier de-a lungul frontierei estice a Uniunii Europene pe Axa Nord-Sud, care va lega Marea Baltică de Mările Egee, Neagră și Adriatică inclusiv prin coridorul Oradea – Lugoj – Calafat – Constanța, a fost pus pe tapet de europarlamentarul Tomasz Poręba, în cadrul unei discuții privind Via Carpatia.
La masa rotundă s-au reunit Pablo Fabregas Martinez, șef adjunct al cabinetului comisarului pentru transporturi, ambasadorul Faruk Kaymakcı, delegația permanentă a Turciei în UE, ambasadorul Vagif Sadigov, misiunea în Uniunea Europeană a Republicii Azerbaidjan, Bidzina Javakhashvili, șef adjunct al Misiunea Georgiei în Uniunea Europeană și Ryszard Czarnecki, membru PiS al Parlamentului European.
„În contextul pandemiei de Covid-19, al războiului din Ucraina și al instabilității din Orientul Mijlociu, trebuie să diversificăm rutele de transport pentru a avea o rețea de transport mult mai rezistentă și mai stabilă.
Transportul face legătura între întreprinderi, diferite părți ale regiunilor și cetățeni, dar face, de asemenea, această interacțiune mult mai fluentă.
Nu este doar coloana vertebrală a economiilor noastre, fără transport, nicio afacere comercială și nu se va întâmpla”, a declarat Pablo Fabregas Martinez, șef adjunct al cabinetului comisarului pentru transport.
Europarlamentarul Tomasz Poręba a spus că Via Carpatia, începând din Klaipeda și trecând prin Kaunas, Białystok, Lublin, Rzeszów, Košice, Miskolc, Debrecen, Oradea, Lugoj până la Calafat/Constanta, Svilengrad și Salonic, este cea mai scurtă autostradă de la nord la sud.
De asemenea, acesta a spus că ideea de a construi această conexiune internațională de autostrăzi a fost lansată mai întâi de Polonia și apoi li s-au alăturat alte șase state membre ale UE (Lituania, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia).
„Grație eforturilor noastre comune, Via Carpatia este astăzi cea mai importantă rută de tranzit din regiunile de est ale Europei.
A fost pe deplin recunoscută de instituțiile Uniunii Europene și, în consecință, toate tronsoanele de drum au fost incluse în rețeaua TEN-T.
Este momentul potrivit pentru a extinde conexiunea de transport prin Turcia și Georgia către Azerbaidjan pentru a include Marea Caspică”, a subliniat Poręba, potrivit Azer News
Citește și Mâncarea de zi cu zi conține plastic!