Adoptată de vedetele de la Hollywood şi de către fotbalişti, barba este cu adevărat un accesoriu al frumuseţii masculine, punând în valoare trăsăturile feţei şi dând un plus de eleganţă şi şarm celui care o poartă.
Ceea ce nu se ştie, însă, este că această barbă poate conţine mai multe materii fecale decât un vas de toaletă! Şocant, nu-i aşa?
În preistorie, bărbaţii purtau barbă pentru a-şi proteja feţele de frig, soare, sare şi praf.
În plus, aceasta le permitea să aibă un aspect ceva mai masculin, mai puternic şi mai intimidant.
Mai mult decât un simplu ornament, barba a fost considerată mult timp drept un semn al bogăţiei şi al virilităţii.
Eroii greci purtau toţi barbă. Faraonii egipteni purtau o barbă falsă pentru a se distinge de oamenii de rând.
Totodată, această barbă reprezenta şi un simbol al puterii, al afilierii divine şi al nobleţii.
De câţiva ani, barba a revenit în actualitate, iar bărbaţii o poartă în cele mai variate forme şi mărimi.
Conform unui sondaj, jumătate dintre bărbaţii francezi purtau barbă şi numai 30% dintre femei preferau un bărbat fără barbă!
Dar, atenţie! Această barbă atât de virilă şi de atrăgătoare poate constitui un mediu prielnic pentru tot felul de bacterii, dar şi de materii fecale!
După ce veţi citi rezultatele acestui studiu surprinzător, cu singuranţă nu veţi mai privi barba ca până acum.
Mai mulţi bărbaţi nebărbieriţi au acceptat să dea eşantioane din barba lor pentru a fi examinate.
Rezultatul analizei a arătat că barba lor conţinea mai multe bacterii şi materii fecale decât un vas de toaletă!
Studiul a fost efectuat de canalul Action 7 News, în colaborare cu John Golobic, un microbiolog care lucrează la Quest Diagnostics, o firmă americană specializată în diagnosticul medical.
În fapt, spun specialiştii, barba reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor şi a germenilor.
Conform lui Carol Walker, cercetătoare specializată în tricologie, barba nu este igienică deoarece firele de păr de pe faţă sunt mai dense decât în alte părţi ale corpului, iar bacteriile pot prolifera în acest mediu foarte uşor (mai ales stafilococii).
De asemenea, ea a explicat că bărbaţii nebărbieriţi au tendinţa de a-şi trece degetele prin firele de păr, contribuind astfel la transmiterea bacteriilor.
De asemenea, din acelaşi motiv, barba poate fi un fel de depozit al rămăşiţelor alimentare, care se pot descompune în bacterii!
Mai mult, conform unei anchete realizate de Applied Microbiologz şi publicată în PMC, bacteriile din barbă pot fi transmise şi la nivelul gurii, dar şi altor persoane care vin în contact cu bărbaţii nebărbieriţi.
Pentru cei care vor să-şi menţină în continuare barba, există câteva sfaturi care îi ajută în îngrijirea acesteia, dar şi în evitarea formării de bacterii:
- Spălaţi-vă barba în fiecare zi.
- Alegeţi geluri de curăţare adaptate tipului de barbă pe care o aveţi; aceste geluri trebuie să vă cureţe firele de păr în profunzime şi să vă scape de praf şi reziduri alimentare.
- Când vă spălaţi barba, nu uitaţi să o uscaţi foarte bine, deoarece umiditatea contribuie la dezvoltarea pacteriilor, dar şi distrugerea firului de păr.
- Hidrataţi-vă barba în fiecare zi cu un ulei adaptat structurii acesteia, astfel încât firele de păr să devină mai moi.
- Pieptănaţi-vă barba în fiecare zi, deoarece acest lucru vă va permite să eliminaţi particulele de praf şi reziduurile.
- Evitaţi să vă atingeţi barba tot timpul, deoarece bacteriile de pe mâini pot fi transmise firelor de păr foarte uşor.
- Nu uitaţi să vă tăiaţi firele de păr în mod regulat.
- Evitaţi să vă lăsaţi o barbă prea lungă, deoarece cu cât firele de păr sunt mai lungi, cu atât igiena lor este mai greu de realizat.
Dacă nu puteţi să ţineţi cont de sfaturile mai sus menţionate, cel mai bine este să vă bărbieriţi! Nu de alta, dar riscaţi să-i îmbolnăviţi pe alţii!
Citește și Un român din cinci moare din cauza poluării