Unul dintre cele mai puternice simboluri din municipiului Iaşi, Hanul „Trei Sarmale” este un faimos han turistic aflat în zona Bucium, a cărui denumire se spune că provine de la faptul că trecătorii care-i treceau pragul erau omeniţi cu câte trei sarmale, alături de bucate alese şi vinuri din Podgoria Bucium.
Hanul este vestit prin faptul că a fost frecventat de-a lungul timpului de personalităţi, precum Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Păstorel Teodoreanu, sau pictorii Emanoil Bardasare – care a surprins imaginea hanului într-un tablou din 1883 aflat în patrimoniul Complexului Naţional Muzeal Moldova – şi Octav Băncilă, care a imortalizat într-un tablou, aflat la Pinacoteca din Iaşi, chipul hangiţei Safta Dimitriu-Luca.
Istoria sa este străveche, prima menţiune documentară fiind un act de judecată din perioada anilor 1675 -1680, prin care doi negustori armeni dezbăteau arendăşia localului.
De-a lungul timpului, a trecut în posesia mai multor proprietari. În secolul al XVIII-lea s-a aflat în stăpânirea Mănăstirii Socola până în 1863 când, prin Legea secularizării averilor mănăstireşti elaborată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a trecut în stăpânirea Primăriei municipiului Iaşi. În 1892 a fost vândut, apoi revândut, în 1919, ajungând în posesia fraţilor Luca, care l-au extins şi modernizat după 1930, cu plite, lumină electrică, frigări cu motoare, popicărie şi alei de plimbare.
În anul 1948, hanul a fost naţionalizat, iar în 1969, clădirea, aflată deja în ruină, a fost trecută în administrarea Oficiului Naţional de Turism (ONT), care în 1970 l-a demolat şi reconstruit la o dimensiune de trei ori mai mare. Lucrările de renovare au fost efectuate după planurile arhitectului I. Costinescu, iar hanul şi-a redeschis porţile în vara anului 1971.
După 1989, hanul a devenit proprietatea SC Turism Moldova SA, dar aceasta a fost acţionată în instanţă de urmaşii ultimului proprietar (Dumitru, unul dintre fraţii Luca) cerând restituirea hanului, astfel că în 2007, acesta a fost retrocedat copiilor lui Dumitru Luca.
Zece ani mai târziu, în 2017, Hanul „Trei Sarmale” a fost achiziţionat, în urma unei licitaţii, de firma Fio Grup Company SRL deţinută de omul de afaceri Marian Panaite.
Hanul are o suprafaţă de 770 de metri pătraţi şi un teren aferent de 2.000 de metri pătraţi. De asemenea, are o terasă acoperită de 71 de metri pătraţi, dar şi o anexă de peste 270 de metri pătraţi.
Citește și De ce trebuie să avem un somn de calitate?
În 2018, Consiliul Local Iaşi a aprobat un proiect de Plan Urbanistic Zonal ce prevede modernizarea Hanului „Trei Sarmale” şi construirea unui hotel în imediata apropiere. Proiectul păstrează elementele arhitecturale tradiţionale moldoveneşti şi prevede o extindere semnificativă, cu 16 camere şi 3 apartamente la mansarda hanului, dar şi cu un al doilea restaurant şi locuri de parcare. De asemenea, planul urbanistic prevede şi construirea unei clădiri cu spaţii comerciale, spaţii de cazare în regim de hotel şi/sau locuinţe.
Lucrările de modernizare au obţinut aprobarea în decembrie 2021.
Sursa: Agerpres