Într-un interviu publicat de The Telegraph, biofizicianul si chimistul Michael Levitt, profesor la Universitatea Stanford și laureat al premiului Nobel, afirmă că izolarea populației, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului nu a salvat nicio viata, ci dimpotrivă, este posibil să fi costat mai multe.
Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013 pentru „dezvoltarea modelelor multiscalare pentru sisteme chimice complexe”, crede că umanitatea va învinge coronavirusul mai repede decât prevăd majoritatea experților.
„Cred că izolarea nu a salvat nicio viață. Cred că s-ar putea să fi costat vieți.
Această măsură va fi dus la evitarea câtorva decese în accidente rutiere, lucruri de genul acesta, dar daunele sociale – violența domestică, divorțurile, alcoolismul – au fost extreme.
Iar la asta adăugați-i pe cei care nu au fost tratați pentru alte afecțiuni în tot acest timp.
Cred că adevaratul virus a fost virusul panicii. În Europa, nu cred că virusul a fost oprit de altceva decât de un fel de epuizare.
Din motive care nu mi-au fost clare, cred că liderii au intrat în panică, iar oamenii s-au panicat la rândul lor și cred că am avut o lipsă uriașă a dezbaterilor pe această temă.
Există un număr uriaș de cazuri asimptomatice, așa că îmi imaginez, la modul serios, că până la momentul în care izolarea a fost introdusă în cele din urma în Marea Britanie, virusul era deja răspândit pe scară largă.
În acea etapă, autoritățile ar fi putut pur și simplu să lase societatea deschisă, ca în Suedia, și nu s-ar fi întâmplat nimic catastrofal”, declară Levitt, precizând că autoritățile ar fi trebuit să-i încurajeze pe britanici să poarte măști și să adopte alte forme de distanțare.
The Telegraph menționează că Levitt a prevăzut că cele mai multe țări vor avea o rată nu foarte mare a deceselor provocate de COVID-19, care numeric ar echivala cu o a treisprezecea lună de decese într-o perioadă normală, fără pandemie.
Predicția biofizicialului s-a bazat pe analiza datelor provenit din 78 de țări cu peste 50 de cazuri raportate de coronavirus și a ajuns la concluzia că virusul nu va atinge niciodata tipul de creștere exponențială pe care o estimau cercetătorii de la The Imperial College:
„Fără îndoială, poți opri o epidemie apelând la izolare, dar este o armă foarte grosieră, medievală.
Epidemia ar fi putut fi oprită la fel de eficient cu alte măsuri inteligente – cum ar fi măștile și alte forme de distanțare socială.
Se pare că predicția mea s-a confirmat complet, dacă privim toate locurile lovite puternic de pandemie, in special in Europa.
Numărul de decese, înainte ca lucrurile să ia sfârșit este echivalentul a aproximativ o lună de decese naturale, ceea ce reprezintă o probabilitate de unu la mie.
Multe aspecte au mers prost, dar cred că cel mai important aspect este să gandim și să dezbatem puțin lucrurile.
Mi s-a spus în mai multe rânduri să tac, pentru că nu sunt epidemiolog. Nu mă prea interesează, eu mă uitam doar la numere.
Mă uitam la nava de croaziera Diamond Princess, mă uitam la Wuhan. Aceleași numere erau valabile și acolo.
Problema cu epidemiologii este că ei simt că treaba lor este să bage frica-n oameni, determinandu-i astfel să se izoleze și să se distanțeze social.
Așadar, spui: ‘Vor fi un milion de morti’, iar când în realitate sunt doar 25.000, spui: ‘Este bine că mi-ați ascultat sfaturile’.
Acelasi lucru s-a întâmplat cu Ebola, cu gripa aviara. Pur si simplu, face parte din nebunia generală”.
Michael Levitt mai precizează că la nivel mondial există dovezi care arată că virusul slăbește în medii calde și uscate și că în mare parte în lumea occidentală „pare ca exista un fel de imunitate”.
Întrebat dacă se așteaptă la o nouă izbucnire a pandemiei, profesorul Levitt a răspuns: „Cel mai mult mi-aș face griji în legatură cu China.
Eu am 73 de ani și mă simt foarte tânăr. Nu-mi pasă deloc de acest risc.
Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a muri de boală este atât de mare, încât acum e momentul să-ți cumperi o motocicletă sau să te duci la schi”.