Mina Minovici, medic legist, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară şi întemeietorul Institutului Medico-Legal din Bucureşti, s-a născut la Brăila, la 30 aprilie 1858.
A urmat cursurile şcolii primare şi cursul inferior al gimnaziului în oraşul natal.
S-a înscris la Şcoala Superioară de Farmacie, înfiinţată de Carol Davila în 1855. Aici a urmat trei ani de practică farmaceutică, ca bursier intern, apoi un stagiu de doi ani de practică la farmacia Petuzalis din Brăila.
A obţinut, în anul 1878, certificatul de asistent în Farmacie, care îi dădea dreptul să urmeze cursurile academice de doi ani, pentru a obţine licenţa în Farmacie.
Fiind încă student, în 1879, a devenit preparator al cursului de chimie, iar în iunie, acelaşi an, a obţinut, în urma unui concurs, postul de farmacist extern al Eforiei Spitalelor Civile.
Dând dovadă de o mare tenacitate, s-a înscris şi la Facultatea de Medicină, pe care a terminat-o, după o perioadă de muncă asiduă, în 1885.
Beneficiind de o bursă de studii la recomandarea lui Carol Davila, în 1885 a plecat la Paris pentru a obţine doctoratul în medicină, sub îndrumarea renumitului profesor Paul Brouardel, potrivit inml-mm.ro.
În pofida greutăţilor materiale cu care se confrunta, a refuzat, în 1887, oferta lui Paul Brouardel, de a cere naturalizarea franceză pentru a urma o carieră universitară la Paris.
La 7 iunie 1888, Mina Minovici şi-a susţinut teza de doctorat în medicină cu lucrarea „Étude medico-legale sur la mort subite a la suite de coups sur l’abdomen et le larynx” („Studiu medico-legal despre moartea subită în urma loviturilor primite în abdomen şi în laringe”).
În acelaşi an, a fost ales membru al Societăţii de medicină legală din Franţa.
S-a întors în ţară în 1888, activând ca medic la Galaţi. Doi ani mai târziu, a devenit medicul legist şef al Capitalei, arată inml-mm.ro.
La data de 20 decembrie 1892, Mina Minovici a inaugurat Morga Oraşului Bucureşti, instituţie înfiinţată din iniţiativa sa, dedicată exercitării medicinei legale.
La această realizare au contribuit ministrul Justiţiei, Alexandru Marghiloman, şi primarul Bucureştiului, Pake Protopopescu.
A fost primul institut de medicină legală din România, Mina Minovici fiind primul său director, funcţie deţinută timp de 40 de ani.
Din 1898, instituţia s-a numit Institutul Medico-Legal, primul cu acest titlu din lume.
La acel moment, institutul deţinea cea mai performantă tehnologie de laborator din Europa, cu precădere în domeniul toxicologic, conform www.legmed.ro.
Din 1887, Mina Minovici a predat medicina legală la Facultatea de Medicină din Bucureşti, iniţial ca suplinitor, apoi, din 1899, ca profesor definitiv. Începând cu 1894, a fost şi profesor titular de medicină legală la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.
În 1904, la propunerea lui Mina Minovici, a luat fiinţă Comisia medico-legală, care funcţiona pe lângă ministerul Sănătăţii şi avea, printre alte atribuţii, verificarea şi aprobarea actelor medico-legale şi chimico-legale la solicitarea autorităţilor competente.
La 15 iunie 1919, a fost ales decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
A rămas faimos pentru studiile aprofundate despre alcaloizii cadaverici, putrefacţie, simularea bolilor mintale şi antropologie medico-legală.
Printre lucrările sale se numără: „Etude médico-légale sur les alcaloides cadavériques” (1888), „De l’influence des ptomaines dans la recherche toxicologique des alcaloides végétaux” (1891), „Quelques considérations médico-légales sur les maladies mentales simulées” (1899), „Putrefacţia din punct de vedere medico-legal şi igienic” (1899), „Sur la criminalité féminine en Roumanie”, în „Arhives d’anthropolgie criminelle” (1907), „Tratat complet de medicină legală” (1928-1930) (2 volume) ş.a.
În anul 1930, Institutul Medico-Legal din Bucureşti a fost redenumit Institutul Medico-Legal prof. dr. Mina Minovici, prin decret de stat, notează inml-mm.ro.
Savantul Mina Minovici s-a stins din viaţă, la 25 aprilie 1933, la Bucureşti, fiind depus la capela Institutului Medico-Legal şi apoi înmormântat la cimitirul Bellu, conform dorinţei sale testamentare.
Citește și 7 motive pentru a nu mai fuma în maşină