Denumirea populară a lui Septembrie este Răpciune sau Vinițel, adică luna vinului, deoarece începe culesul și stoarcerea strugurilor pentru vin.
Legat de acest sezon, denumit și primăvara iernii, există o serie de tradiții și superstiții extrem de interesante.
Se spune că dacă tună în Septembrie, în Februarie va fi zăpadă multă și anul va fi mănos.
Dacă în această lună vor înflori scaieții, va fi o toamnă lungă și frumoasă; plecarea timpurie a rândunelelor înseamnă, însă, că și iarna se va așterne repede.
Toamna debutează în calendarul popular cu sărbătoarea lui Simion Stâlpnicul, iar vremea din ziua sfântului, de 1 septembrie, stă de strajă întregii perioade.
Numele lunii Septembrie vine de la cuvântul latinesc „septem”, „șapte”, pentru că era a șaptea lună în calendarul roman.
Grecii o numeau „boedromion”, iar țăranii îi ziceau răpciune, vinimeriu, viniceriu, vinițel, pentru că este luna vinului.
O altă denumire era „cumpănar”, din cauza că în acest interval de timp, la echinocțiul de toamnă, din 23 septembrie, ziua este egală cu noaptea și pentru că „mult timp soarele stă în cumpănă, neștiind încotro să o apuce”.
Pe 8 septembrie se sărbătorește Sântamaria Mică, dată considerată hotarul astronomic dintre vară și iarnă.
Acum se închide pământul pentru reptile și insecte, pleacă rândunelele spre țările calde, se schimbă pălăria cu căciula, au loc târguri și iarmaroace unde se vând și se cumpără produse specifice acestui sezon.
Țăranul român și-a legat câteva activități practice de Sântamaria Mică: culegerea ultimelor plante și fructe de leac, bătutul nucilor, pentru ca la anul să facă rod, semănatul grâului, orzului și secarei, jupuirea cojii de pe ulmi și începerea culesului viilor.
Înaintea zilei de 13 septembrie, câmpurile de grâu trebuie arate și semănate, spunându-se „să nu fii zgârcit la semănat, că te vei căi la secerat”.
Încă se mai seamănă varza, spanac și morcovi. Tot acum se răsădește salata de iarnă, se culeg castraveții copți și se adună semințele coapte din grădini.
De Ziua Crucii sau Cârstovul viilor (14 septembrie) există obiceiul pomenirii morților, dându-se de pomană ulcele noi cu miere sau apă și un colac cu o lumânare deasupra.
Se mai spune că aceasta este ziua in care florile vorbesc între ele, știind că apoi se vor usca.
Tot acum începe culesul viilor. Ziua Crucii, care cade pe 14 septembrie, era și este cea mai importantă sărbătoare din calendarul autumnal.
Țăranii cred că acum pământul se închide, trece spre iarnă și ia în adâncurile sale toate insectele, târâtoarele și vegetalele care au prins ființă primăvara.
O altă sărbătoare este zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 septembrie, fiind ținută de popor sub numele de Zămislirea.
Când Sfântul Ilie se întoarce cu carul plin de porumb, au loc furtuni cu tunete și fulgere târziu, în acest sezon.
Aceasta înseamnă că vremea va fi călduroasă, iar iarna va fi destul de blândă, la început. Dacă tună toamna târziu, anul următor va fi unul îmbelșugat, păpușoii reprezentând prosperitatea, spune legenda românească.
Dacă păsările zboară lin, următoarele trei luni vor fi frumoase. Dacă zboară haotic și se strâng des în cârduri mari, atunci ne așteaptă un anotimp greoi din punct de vedere meteorologic.
Dacă lucrezi pe 22 septembrie, riști să ai ghinion până la sfârșitul anului. Atunci se sărbătorește Macinica Foca, a treia sărbătoare a acestui sfânt din an. Sfântul Foca se răzbună pe cei care nu îi respectă ziua, dându-le foc la case și șure.
Pe 29 septembrie se slobozesc berbecii. Atunci are loc Nunta Oilor. Este sărbătoarea împerecherii la ovine, când fiecare fermier le dă drumul berbecilor pentru ritualul de împerechere.
De Sfântul Dumitru se împart mâncăruri pentru pomenirea morților. Mâncărurile alese sunt grâul fiert cu unt, covrigi, lapte, must, mere și nuci, dar și mămăligă, în zona Moldovei.
Dacă șoarecii dau târcoale casei tale și sunt în număr mare, asta înseamnă că va avea loc o iarnă năprasnică. Zăpezile vor fi mari, iar vântul va fi de nesuportat.
Dacă vrăbiile vor cânta des, atunci vom avea parte de o toamnă lungă și ploioasă.
Cu cât vrăbiile cântă mai melodios, cu atât trebuie să îți pregătești mai dinainte hainele groase și medicamentele anti-răceală.
Dacă iepurii vin prin grădină, este semn că iarna va fi extrem de geroasă. De asemenea, va fi și foarte lungă.