Hibiscus este o plantă care conține antioxidanţi cu proprietăţi anti-obezitate ce pot contribui la găsirea unor alternative alimentare la medicamentele actuale prescrise pentru ţinerea sub control a greutăţii corporale.
Hibiscus este un gen de plante cu flori din familia nalbilor, Malvaceae. Genul este destul de mare, cuprinzând câteva sute de specii care sunt originare din regiunile temperate calde, subtropicale și tropicale din întreaga lume.
Studiul, publicat în International Journal of Food Science and Technology, a cercetat felul în care compuşii antioxidanţi (extracte fenolice) şi acizii organici (acid hidroxicitric) obţinuţi din Hibiscus sabdariffa, o varietate rezistentă de hibiscus, pot să inhibe formarea celulelor adipoase.
În timp ce celulele tratate doar cu acid hidroxicitric nu au prezentat modificări ale conţinutului de grăsime din adipocite, extractele fenolice au putut să reducă acumulările de lipide cu aproximativ 95% în celulele stem derivate din ţesut adipos uman.
„Aceşti compuşi fenolici sunt obţinuţi din plante şi pot fi consumaţi de oameni, de aceea ar trebui să existe puţine efecte secundar sau chiar deloc”, a declarat coordonatoarea studiului, Manisha Singh, care urmează studii de doctorat la RMIT.
Consumul excesiv de lipide poate duce la formarea de celule adipoase, denumite adipocite, care au un rol vital în reglementarea energiei organismului şi a glicemiei.
Dacă aportul energetic depăşeşte consumul, acest fapt poate să ducă la creşterea atât a mărimii, cât şi a numărului de celule adipoase, contribuind la instalarea obezităţii.
„Extractele fenolice din hibiscus pot contribui la crearea unui produs alimentar sănătos, care să fie eficient atunci când interferează cu formarea de celule adipoase, dar care poate să şi ocolească efectele secundare negative ale unora dintre medicamentele actuale”, a declarat Benu Adhikari, coautor al studiului şi profesor la RMIT.
În etapa viitoare, echipa de la universitatea australiană intenţionează să încapsuleze extractele fenolice pentru a le folosi în produse alimentare sănătoase.
Citește și Secretul lui Leonardo da Vinci pentru a evita pierderea timpului