Cel mai puternic constructor român, Dorinel Umbrărescu, a fost invitat la Guvern pentru a discuta despre eliminarea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor.
Guvernul nu va renunța la eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor, deși patronatele din domeniu au arătat că această măsură va afecta șantierele, iar la final PIB-ul României va pierde prin restrângerea investițiilor.
Miercuri după-amiază, Executivul a invitat constructorii la noi discuții privind renunțarea de scutirea de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) de 10 % și le-a comunicat că decizia va intra în vigoare la 1 septembrie.
Pe de altă parte, o variantă care se ia în calcul este majorarea salariului brut în construcții de la 4000 la 4500 lei/brut din 2024, pentru ca muncitorii să nu plece în vest unde salariile sunt mai mari.
În domeniul construcțiilor există peste 600.000 de angajați, iar renunțarea la scutirea de plata CASS (asigurări de sănătate) care reprezintă 10% va duce la restrângerea șantierelor, plecarea constructorilor calificați în străinătate și la mai multe șantiere de muncă nefiscalizată.
Firmele lui Dorinel Umbrărescu au peste 5.000 de angajați, o cifră de afaceri de peste 5 miliarde de lei în 2022 și un profit de 300 de milioane de lei.
Scutirea de la plata CASS a fost introdusă prin Ordonanța 114/2018, act normativ care prevede și un salariu de minimum 3.000 de lei brut.
Reducerea facilităților fiscale în sectorul construcțiilor ar urma să se aplice, potrivit PNRR, din 2025, iar până în 2028 ar putea fi complet eliminate.
Citește și Cât mai așteptăm Varianta de Ocolire a Bârladului?