Legumele cu frunze verzi, nucile și cerealele integrale ar putea ține la distanță riscul de demență.
Cercetătorii spun că un aport mai mare de magneziu în alimentația noastră de la o vârstă mai tânără ar putea să ne protejeze împotriva bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv până la vârsta de 40 de ani.
S-a constatat că cei care consumă mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi au o vârstă a creierului cu aproximativ un an până la 55 de ani mai tânără, în comparație cu o persoană cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 de miligrame pe zi.
Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriție, a constatat că participanții care și-au crescut aportul de magneziu cu puțin peste 40 de procente au avut parte de mai puțină contracție a creierului, scrie DailyRecord.
„Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu ar putea duce la o mai mică contracție a creierului legată de vârstă, ceea ce este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și cu un risc mai mic sau cu un debut întârziat al demenței la o vârstă mai înaintată”, a declarat autorul principal și cercetător doctoral Khawlah Alateeq, de la Centrul Național de Epidemiologie și Sănătate a Populației din cadrul ANU.
„Această cercetare evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care acesta îl joacă în promovarea unei bune sănătăți a creierului”.
Se crede că numărul persoanelor din întreaga lume care vor fi diagnosticate cu demență va fi mai mult decât dublu, de la 57,4 milioane în 2019 la 152,8 milioane în 2050, ceea ce va pune o presiune mai mare asupra serviciilor de sănătate.
„Cercetarea noastră ar putea contribui la dezvoltarea de intervenții de sănătate publică menite să promoveze îmbătrânirea sănătoasă a creierului prin strategii dietetice.
Studiul arată că un aport mai mare de magneziu din alimentație poate contribui la neuroprotecție mai devreme în procesul de îmbătrânire, iar efectele preventive pot începe la 40 de ani sau chiar mai devreme”, a declarat Alateeq.